GL_ZIDT_badge_H_RGBGroenLinks Oostzaan

Schriftelijke vragen aan college van B&W
Registratienr.: 50/16
Datum: 7 oktober 2016
Onderwerp: gezondheidsrisico’s kunstgrasvelden
Inleiding :
In Oostzaan wordt er intensief gesport op kunstgrasvelden. Door jong en oud.
5 oktober j.l werd in het TV programma Zembla gewezen op mogelijk ernstige risico’s van het spelen op kunstgrasvelden vanwege het gebruikte afvalmateriaal.
Uit de toelichting van Zembla:
Voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat zou gevaarlijk kunnen zijn. Dat stellen vooraanstaande wetenschappers in de ZEMBLA-uitzending ‘Gevaarlijk Spel’. Het rubbergranulaat, gemaakt van oude autobanden, bevat kankerverwekkende stoffen en er is nooit goed onderzocht of die stoffen in het lichaam van sporters terecht komen. In het rubbergranulaat van de kunstgrasvelden is het gehalte van die kankerverwekkende stoffen vele malen hoger dan de nieuwe Europese (REACH) normen
Zo lang er geen duidelijkheid is over de risico’s zou er niet op de velden gespeeld moeten worden.
Ruim 30 voetbalclubs in het land hebben inmiddels maatregelen genomen om niet te hoeven spelen en te trainen op kunstgrasvelden.
In de Verenigde Staten en Groot Brittannië zijn er steeds meer voetballers – en vooral keepers- die een verband leggen tussen het spelen op deze velden en het feit dat zij kanker hebben gekregen.
De Utrechtse toxicoloog Martin van den Berg en de Schotse hoogleraar volksgezondheid Andrew Watterson zeggen in ZEMBLA dat alleen grondig epidemiologisch onderzoek kan uitsluiten dat er gezondheidsrisico’s zijn.
Pasted Graphic
Pasted Graphic 1
Pasted Graphic 2

TERUG