GL_ZIDT_badge_H_RGB

Persbericht: Zorg voor schone lucht
augustus 2010

Zorg voor schone lucht!
Een fijne laag had Oostzaan bedekt, een fijne laag witte sneeuw. Symbolisch voor de actie van GroenLinks Oostzaan voor het verbeteren van het leefklimaat in Oostzaan. Oostzaan staat namelijk in de landelijke top drie van gemeenten met de meeste overlast van fijnstof.
Fijnstof
Een laag fijnstof bedekt Oostzaan. Al jaren. En met de uitbereiding van de Tweede Coentunnel zal Oostzaan meer en meer last hiervan ondervinden. Fijnstof is een grote veroorzaker van lichamelijke klachten. Variërend van luchtwegklachten tot hart- en vaatziekten. Ook bevat fijnstof veel kankerverwekkende elementen.
GroenLinks Oostzaan staat voor een gezonde leefomgeving, zij eist van Rijkswaterstaat dan ook een optimale inspanning om de uitstoot van deze zeer schadelijke fijnstof te minimaliseren. Met kleine aanpassingen kan Rijkswaterstaat zorgen voor een veel schonere lucht, alleen weigert zij dit tot heden.
‘Stofzuiger zonder zak’
“Een luchtfilter op de afzuiginstallaties van de Coentunnel zou heel veel schelen’ aldus Marja van der Pol van GroenLinks Oostzaan. “Op dit moment is dat niet in de plannen opgenomen. Een afzuiginstallatie zonder filter is als een stofzuiger zonder zak, de viezigheid wordt dan rechtstreeks vanuit de tunnelbuizen richting Oostzaan geblazen. Dat is onacceptabel.”