Betere Europese regelgeving: Europarlement maakt einde aan plastic tasjes. Ook goed tegen zwerfafval.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel om het gebruik van plastic tasjes drastisch te verminderen. Er ging een flinke strijd tussen het Europarlement en de Europese Commissie aan vooraf omdat de nieuwe eurocommissaris Frans Timmermans de wetgeving geen 'betere regelgeving' vond, ondanks dat het helpt om de plastic soep in onze zeeën flink terug te dringen.
Ook voor Oostzaan is dit goed nieuws volgens Fractievoorzitter Bert Jongert: “De plastic soep is een groot probleem, maar ook op lokaal niveau bestaat zwerfafval vaak uit plastic. Deze stap kan helpen dit iets terug te dringen. Natuurlijk moeten we in ons mooie dorp ook allemaal zelf goed blijven nadenken hoe we zwerfafval aanpakken!”

Ook GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is zeer tevreden dat Europa eindelijk actie onderneemt tegen het grote probleem van de plastic soep: “Ieder jaar sterven miljoenen zeedieren vanwege plastic in hun maag. Doordat we nu in Europa stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen, kunnen we dat voor een groot deel voorkomen.”

Eenmalig gebruik van tasjes
De cijfers liegen er niet om. In 2010 werden er 88 miljard plastic tasjes voor eenmalig gebruik gebruikt. Een groot gedeelte hiervan eindigt in het water. Ruim zeventig procent van het zwerfvuil in onze Europese zeeën is plastic, deze plastic soep bestaat vervolgens weer voor maar liefst zeventig procent uit plastic tasjes.

TERUG